Søvn og Melatonin

I Biohack.no 0 kommentarer

Kjenner du deg ofte sliten og uopplagt etter en natt med dårlig søvn?
Det er ikke rart, for søvn er grunnleggende for å starte dagen på rett fot. Manglende søvn kan føre til at du føler deg trøtt og uopplagt hele dagen. Heldigvis finnes det et spesielt tilskudd som kan gi kroppen din den beste nattesøvnen, hver natt. Det er på tide å bli kjent med din nye sengekamerat: Melatonin.

 

Hva er Melatonin?
Melatonin er et naturlig forekommende hormon i kroppen som produseres i en liten kjertel i hjernen, kalt epifysen. Dette kraftige hormonet hjelper med å regulere kroppens indre klokke og signaliserer når det er på tide å roe ned om kvelden og når det er på tide å stå opp om morgenen, også kjent som din søvn-våkne syklus.

 

Når du sover, hviler og lader kroppen dine vitale organer og systemer, og utskiller også melatonin for å holde deg sovende. Produksjonsnivået av melatonin varierer avhengig av tidspunktet på dagen. Om kvelden og når solen begynner å gå ned, produserer kroppen mer, og nivåene dine faller når solen står opp, og du er klar til å gripe dagen.

 

Hvem bør ta melatonin?
Har du prøvd meditasjon, telt sauer, tatt et avslappende bad, og sover i et stummende mørkt rom med sovemaske og ørepropper? Og likevel finner du deg selv rastløs gjennom natten? Da kan MELATONIN være noe for deg.

 

Melatonin er et utmerket søvnstøtte-tilskudd fordi det hjelper med å regulere kroppens indre klokke, som får deg til å sovne raskt.

 

Hvem bør ikke ta melatonin?
om med alle tilskudd, bør du ikke inkludere MELATONIN i din kveldsrutine hvis du er gravid, ammer, er i en tilstand av emosjonell nød, eller har en livsendrende sykdom, uten først å snakke med legen din. Legen din bør konsulteres før du starter med MELATONIN, uansett alder.

 

Hvordan fungerer melatonin?
Din sirkadiske rytme er din naturlige syklus av fysiske og mentale endringer kroppen din går gjennom i løpet av dagen. Din sirkadiske klokke kan bli forstyrret når kroppen mottar for mye lys om natten, eller fra jetlag eller skiftarbeid. Derfor er det viktig å unngå eksponering for blått lys og andre lysutslippende elektronikk om kvelden – det hjelper å holde den indre klokken din ordentlig regulert.

 

Når bør jeg ta melatonin?
Ta melatonin 30 minutter til 1 time før sengetid, men sørg for at du er forpliktet til å gå til sengs for natten. melatonin fremmer en fredelig natts søvn, så først og fremst bør du inkludere det i din vanlige kveldsrutine. Få kroppen din på en soveplan slik at hodet treffer puten natt etter natt til samme tid, og sørg for at du får minst 8 timer med uavbrutt, kvalitetssøvn.

 

Hva forstyrrer søvnsyklusen min?
Jetlag, blått lys, sen kvelds intens trening og til og med mat kan forstyrre din søvnfest. Når det gjelder jetlag, og du finner deg selv på reise gjennom tidssoner, trenger kroppen og hjernen din å synkronisere seg når du ankommer destinasjonen. Din fysiske kropp kan ha reist til de tropiske øyene i Thailand, men hjernen din er fremdeles på vestkysten, California-tid. I slike tilfeller er melatonin den perfekte reisefølgen for å få søvnplanen din tilbake på sporet.

 

Hva annet bør jeg gjøre i tillegg til å ta melatonin?
Å ta melatonin er et steg mot regelmessig og fredfull søvn, men god søvn stopper ikke der. Sørg for at du spiser et velbalansert, middelhavsdiett gjennom dagen, fullpakket med ferske frukter, grønnsaker, hele korn, kraftig protein og sunne fettstoffer. Og spis i mindre porsjoner gjennom dagen. Det fremmer metthetsfølelse, slik at du ikke leter i kjøleskapet sent på kvelden etter en godbit.

 

I tillegg, når det gjelder kosthold, unngå matvarer med kunstige sukkerarter eller søtningsmidler. De kan potensielt forstyrre søvnmønstrene dine. Og for kaffe og te, hold deg til en kopp koffeinfri for ditt ettermiddagsfiks.

 

Å holde seg i form er viktig, men å engasjere seg i intens aerob aktivitet et par timer før leggetid kan påvirke søvnkvaliteten din. Kroppen din trenger å være i en tilstand av fullstendig avslapning: trening før sengetid øker hjertefrekvensen din. Hvis du føler behov for å trene før sengetid, er enkle tøyninger best og kan til og med hjelpe kroppen din å slappe av.

 

RELATED ARTICLES