Min vei til en bedre helse

I Biohack.no 0 kommentarer

 

En god helse kan defineres på flere ulike måter. FN definerer det slik:

«god helse er en grunnleggende forutsetning for menneskers mulighet for å oppnå sitt fulle potensial og for å bidra til utviklingen i samfunnet»*. Det er store ord det. Men jeg kjenner meg så godt igjen; uten den gode helsen min hadde jeg aldri orket å være lærer, bli Norgesmester i fitness, trene, lese bøker og være til stede for menneskene mine. Jeg har så mange ting i livet mitt jeg vil oppleve med hele meg, og det forutsetter at helsa mi er god. Dessuten merker jeg at mitt fokus på helse smitter over på andre, og det er ingenting jeg vil mer enn at de jeg er glad i har et friskt og langt liv. 

Min helsereise

Min helsereise omfatter flere ulike perioder som trøtte tenåringsår, bikinifitness, lage all mat fra bunnen og fermentering i en alder av 20. Som alle andre har også jeg startet et sted. Jeg skal nå ta deg gjennom min helsereise. Kanskje kjenner du deg litt igjen, eller kanskje blir du inspirert? Uansett skal du vite at du ikke er alene om å ha følt på frustrasjon, tunge dager og motivasjon på størrelse med et loppeskall.

Som barn var jeg en liten, aktiv jente som både danset, sang, spilte piano og gikk på teater. Jeg kommer fra en familie der sang og musikk står sterkt. Kostholdet var det vi kaller en «helt vanlig husmannskost» med helgrilla kylling, poteter, fiskepinner og lørdagsgodis en gang i uka.

Jeg var ikke så bevisst kroppen min, som jo en er god ting når du er barn. Men; jeg husker første gang noen kommentere at jeg var veldig tynn. Det var også første gang jeg tenkte over hvordan jeg så ut. En god huskeregel for alle voksene og barn; aldri kommenter en annens kropp, spesielt ikke barn. Et barn er gjerne ikke kroppsbevisst før puberteten, eller før noen gjør dem oppmerksomme på den. Og slik bør det være.

Det var da tenårene fikk sin innmarsj at jeg først begynte å se og føle endringer i kroppen. Jeg var vant med å være tynn og var ikke bevisst hva jeg puttet i munnen. Vanene og energien min endret seg. Jeg hadde «sovedager» som jeg kalte de, der jeg måtte legge meg etter skolen, sove frem til middag og legge meg igjen på kvelden. Stakkars kroppen min, klart den ikke likte det. Og du vet hvordan det er når en dårlig vane har satt seg? Jepp- da baller det på seg. Vekta gikk oppover, og jeg kjente meg ikke igjen. Kroppen står sentral i en alder hvor identitetsetalbleringen står sterkt. Er det ikke et paradoks; i den mest sårbare alderen er vi ekstra selvbevisste?

Jeg tok et skikkelig tak i nakkeskinnet mitt og lovet meg selv at jeg aldri skulle føle meg så slapp og umotivert igjen. Og det er nå jeg danner grunnlaget for min helsereise.

Jeg tilegnet meg kunnskap om kropp. Forstod fort at jeg måtte trene og endre kostholdsvaner. Fikk meg forbilder som Silje Mariela, Kristine Weber og Dana Linn Bailey. Jeg elsket hvordan styrketrening fikk meg til å føle meg som en sterk kvinne, hvordan jeg fikk overskudd av å gå ned i vekt og spise sunnere. I en slik endringsfase skjønner du hvor sykt mye mer kontroll du har over livet ditt enn du først trodde. Og det ga meg skikkelig gnist. Samtidig jobbet jeg med den mentale helsen min, kanskje litt uten å vite det selv. Dette er et skikkelig spennende tema som jeg vil skrive et eget innlegg om senere.

Når jeg ramser det opp slik virker det så lett. Men det var det absolutt ikke. Jeg måtte endre vennekretsen min, bruke mer tid med bare meg selv, stå opp i 5-draget for å trene før skolen, preppe matbokser og gråte litt for meg selv da jeg ikke skjønte helt hva jeg skulle gjøre. Jeg tror denne perioden er den tøffeste for de fleste, men med en gang man har kjent på resultatene det gir, er man i gamet.

Da VGs var over dro jeg til Bali for å ta PT-utdanningen min. Som 14-åring fikk jeg nemlig jobb på det lokale treningssenteret. Jeg jobbet som personlig trener og instruktør før jeg flyttet til Elverum for å ta lærerutdanningen min. Der startet jeg på drømmen om å stille i bikinifitness. Det ga meg en skinnsyk mestringsfølelse og bygget opp under troen på at jeg får til det jeg vil.

I perioden etter startet det jeg med et glimt i øye, kaller «40-årskrisa mi». Jeg ramlet over temaet anti-inflammatorisk kosthold, og vipps så stod jeg der som 20-åring og kokte kyllingføtter hentet fra den lokale bonden, skviste saften ut av kålen som skulle bli surkål og overtale mamma at den stinkende væsken med en fosterlignende soppkultur var bra for tarmen (kombucha altså).

Norgesmester 

I 2022, 6 år etter jeg stilte i bikinifitness, bestemte jeg meg for å gjøre det igjen. Bare at denne gangen skulle jeg presse meg selv langt utenfor komfortsonen, gjerne lenger enn jeg trodde jeg klarte. Dietten varte i 6 mnd, der de siste var svært tunge. Det harde arbeidet lønnet seg da jeg stod der med norgesmesterpokalen høyt over hodet og hørte venner og familie skrike navnet mitt fra salen. Et øyeblikk jeg aldri vil glemme.

Fitness krever at du er ekstrem og har en god selvfølelse i bunn. Tenk for et privilegium det er å få holde på med en sport der du aktivt velger bort mat for å oppnå en spesifikk fysikk! Å få holde på med fitness fordrer en god helse, og jeg hadde nok ikke klart det uten en god dose stå-på-vilje og vil nok ikke anbefale det for hvermannsen. Men elsker du trening, glitter og en skikkelig utfordring? Go for it! Enhver endringsprosess som tar deg utenfor komfortsonen skaper karakter og ruster deg til livets utfordringer. Når du mester en utfordring som er selvvalgt, står du gjerne sterkere i utfordringene livet kaster din vei.

I dag er jeg opptatt av holistisk helse. Det betyr at man tar hensyn til hele menneske. Søvnen må være god, kroppen må få bevege seg, tarmen må fungere optimalt. kostholdet bør være variert og sunt og den mentale helsen må trenes på lik linje som den fysiske. Jeg lever et liv der jeg stadig er på jakt etter strategier, mat, helsekost og kunnskap som vil optimalisere helsen til både meg selv og menneskene rundt meg. Gleden av å påvirke og hjelpe andre på deres helsereise gir meg enormt med mening og glede, og det er nettopp dette som er utgangspunktet for oppstarten av biohack.no. Nettsiden vil være en kombinasjon av blogg og nettbutikk. Du må ikke nøle med å ta kontakt med oss om det skulle være noe. Jeg ønsker deg alt godt i din egen helsereise, og husk; tar du vare på deg selv, tar du også vare på de rundt deg.

RELATED ARTICLES