Fettforbrenningspuls ….

Fatburning zone – er mye omdiskutert. Det er mellom 65 0g 75ish prosent av makspulsen din. Men forskerne påstår å ha funnet at man forbrenner mye fett selv på høy treningsbelastning (høy puls), slik at fatmax eller fatburning zone er misvisende. Men det som skjer med høy treningsbelastning er at du også tapper glykogenlagrene dine. Tømmer du glykogenlagrene din går du tom, du blir sulten og lei, samt at du vil føle deg svært sliten i musklaturen. Du vil aldri klare å tømme fettlagrene – det vil skje en del andre fysiologiske breakdowns lenge før de er tomme. I tillegg vil trening med høy intensitet, og relativt tomme glykogenlagre, medføre at kroppen vil hente energi fra proteiner. Proteiner er svært viktig for å opprettholde celle og muskelfunksjonen.

Tomme glykogenlagre er også satt i sammenheng med utvikling av skader fra strekk til overtrening. Nedbryting av proteiner er assosiert med treningstretthet/stølhet, som vanligvis er relatert til eksentrisk trening. Tomme glykogenlagre krever lang (48timer+) restitusjonstid. Enda lenger tid tar det hvis du også må ”bygge opp” protein nivået.

I motsetning til trening med høy intensitet er lavintenstrening skadeforebyggende, og energiøkonomiserende. I tillegg gir lav intenstrening en del positive hjerte/karr effekter som man ikke nødvendigvis får ved høyintenstrening. Lavintenstrening vil også trimme og forbedre de biokjemiske prosessene som skal gjøre fett om til ”muskelenergi”. Dette er et kjennetegn på gode utholdenhetsutøvere, de kan forbrenne mer fett på høyere intensitet en sofapoteten.

Så den eneste argumentet for at du ikke skal ha treningsøkter med lavintensitet er hvis du kun har mulighet å trene to ganger i uken, og hver gang har du kun 45 min til rådighet – da kjører du høyintensitet for å få mest mulig helsegevinsten på den korte tiden.