Lettbrus… friskmeldt… ?

Lettbrus er pr i dag ikke definert som skadelig for helse, eller kroppssammensetning. Lettbrus er definert som kalorifri kullsyreholdige drikk som er søtet opp med aspartam, sukralose, acesulfam-kalium, eller andre lignende søtstoffer.

Det er ingen bevis for at lettbrus hemmer fettforbrenning, eller forstyrrer insulinreguleringen som det har vært påstander om. Forskning på lettbrus vs helseproblemer viser at lettbrus ikke påvirker vårt kaloriinntak direkte. Høyt kaloriinntak som gir fedme er helsefarlig. Forskning har funnet at lett brus er ufarlig når den er ”parret” med en ellers kontrollert diett.

Men mange mennesker bruker lettbrus for rette opp litt dårlig samvittighet for en kaloririk diett, og da er den assosiert med helserisiko – bla hjertekarrsykdommer.

Det finnes pr i dag ingen studier som indikerer noen langsiktige helserisikoen av å drikke lettbrus. Så skal man «friskmelde» lettbrusen forutsetter det man har en kontrollert diet…

J Gen Intern Med. 2012 Sep;27(9):1120-6. Diet soft drink consumption is associated with an increased risk of vascular events in the Northern Manhattan Study. Gardener H1, Rundek T, Markert M, Wright CB,

Elkind MS, Sacco RL. Diabetes Care. 2009 Apr;32(4):688-94. Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Nettleton JA1, Lutsey PL, Wang Y, Lima JA, Michos ED, Jacobs DR Jr.