MCT olje og CLA vs daglig mat inntak

MCT olje og CLA kan redusere det daglige energi inntaket hos mennesker med nesten 500 kalorier. Nesten en BigMac.

Det finnes mange kosttilskudd som er ment å hjelpe deg på veien til et ”bærekraftig” vekttap. Noen kosttilskudd kan potensielt øke metthetsfølelse din, for eksempel er økt proteininntak/proteinshake en anvendt metode for å redusere sultfølelsen. Nå viser forskning at å bytte vegetabilsk olje med enten (1) naturlig laget transfett eller (2) kokosolje kan hjelpe deg å temme sultfølelsen. Men vær obs; det er ikke all transfett som er sunn. Noe transfett er faktisk direkte skadelig og kreftfremkallende. Obs CLA er et transfett.

Når det gjelder helse effekt fra naturlig transfett, er forskning litt forvirrende. Det er 28 forskjellige former av CLA. Det er hovedsakelig det man har klassifisert som 10-CLA som har fått en del postiv oppmerksomhet mht helsemessig gevinst. Tilsvarende er kokosolje primært mettet fett. Kokosolje har primært Medium-Kjede-Triglycerider (MCT) i kokosoljen som har fått oppmerksomhet ift sultfølelse og kroppsfett.

I et nytt studie publisert i år fikk man nitten friske voksne til å spise en frokost med varierte fettsyrer. Det var enten CLA, MCT, eller vegetabilsk olje. Deltakerne fikk så servert lunsj når de ble sulten. Det var flere parameter som ble registrert, bla tiden mellom frokost og lunsj , metthetsfølelsen, energi inntaket til lunsj og det totale energi inntaket for hele dagen.

Det var ingen signifikant forskjell på når deltagerene ville spise lunsj. Men i snitt spiste de som tok MCT 25 min senere en de som spiste vegetabilsk olje. De som spiste CLA tok i snitt lunsjen 40 min senere en vegetabilsk olje.

Det var heller ingen forskjell på gruppene når det gjaldt metthetsfølelsen eller energi inntaket til lunsj. Men… når det gjaldt det totale energi inntaket på dagen dukket det opp noe spennende. De som spist MCT olje eller CLA inntok nesten 500 kalorier MINDRE en de som spiste ren vegetabilsk olje.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27188898