Skjermflimmer og hodepine

Har du noen gang fått hodepine etter å ha jobbet på en datamaskin?

Akkurat som de fleste TV-apparater så flimrer også en dataskjerm. Flimring er enkelt sagt bildeoppdatering. Vi klarer sjeldent å se flimringen, men selve øyet vil registrere flimringen. Flimmer er hardt og anstrengende for øynene dine.

Selv nye moderne LCD-skjermer er ikke flimmerfri. De siste årene har det bært vanlig pprodusere LED skjermer med LED (light emitting diodes). LED har mange fordeler, blant annet lavere strømforbruk, færre giftstoffer, fantastisk bildekvalitet, etc. Men med disse fordelene kommer også potensielle øyeplager.

Når skjermen har maksimal lysstyrke er dette svært skarpt for øynene, men flimmereffekten er lav. Reduserer du lysstyrken så vil LED lampene sette inn små pauser (flimmer!) som oppfattes som vagere intensitet på lyset. Reduserer du lysstyrken på skjermen ytterligere blir pausene utterligere lengre, dvs mer ”flimmer”.

Catch-22: en lyssterk skjerm er anstrenge for øynene dine, og dimmet skjerm ( mindre lyssterk) kan også anstrenge øynene dine.

Så la øynene hvile fra skjermen når du kan. Jobber du mye med skjerm, er det å anbefale ”skjermfri-fritid”. Husk at øynene slapper av når du ser ”langt”

For mer info les denne LED Monitors can cause headaches due to flicker