Akutte og kroniske smerter

Smerte er en del av livet – skrubbsår på kneet, spenningshodepine, overtråkk, beinbrudd, etc . Dessverre kan smerte noen ganger bli kronisk.

Akutte smerter er smerte som opptrer når vevet i kroppen blir skadet eller irritert. Det er en ”fornuftig” smerte. Den forteller deg at du har en skade, eller er i ferd med å bli skadet. For eksempel når du trykker på det varm kokeplate, vil kroppen reagere umiddelbart og du vil trekke hånden unna. Akutte smerter begynner plutselig og smertene er tidsavgrenset. Når skaden er leget stopper smertene.

Men kronisk smerte er smerten i seg selv blitt en sykdom. Kroniske smerter er opplevd smerte som varer måneder, og kanskje flere år. Diagnosen gies etter tre måneder med kontinuerlig eller stadig tilbakevennende smerter. I noen tilfeller svinger smertene, eller de kommer og går. I kroniske smerter syndrom har nervesystem endret seg, slik at det er mer følsomt for smerte. Som igjen gir sterke smertefulle opplevelse enn hva graden av skade/stimuli tilsier.

Noen sykdommer kan gi kroniske smertetilstander, f.eks,. leddgikt, kreft, diabetes, fibromyalgi, etc. Men den vanligste årsaken til kroniske smerter er en kombinasjon av forandringer i nervesystemet, og en dysfunksjon i bevegelses apparatet. Dette kan vi gjøre noe med. Med en god undersøkelse, behandling og veiledet opptrening/aktivisering kan mange komme seg ut av en kroniske smerteproblematikk.