Hormoner del 2 – Spill på lag

Tips til å spille på lag med hormonene:

Søvn. Det handler om å få nok deltasøvn. Søvn som er ”dypere” en REM søvn. Dette er den delen av søvnen hvor kroppen produserer anabolske hormoner / restituerer seg. Det vil si at du bør ha rundt 7 timer søvn hver natt. Du bør IKKE drikke alkohol da dette forstyrrer Delta søvnen. Legg deg på fastende mage. Studier viser at folk på lavkarbodietter har mer deltasøvn, men forskerne mener det skyldes at man legger seg på ”tom” mage.

Reguler treningen. Unngå for mange lange halvharde økter. Dette øker kortisol nivået betraktelig og reduserer veksthormon nivået. Det vil si trening over 75 minutter. Bruk terskeltrening og HIIT til din fordel.

Reguler kosten. Få i deg nok kalorier, men begrens inntaket av hurtige karbohydrater, f.eks. raffinert sukker. Få i deg nok sunne fettsyrer og kolesterol. Mange av hormonene er laget på kolesterol molekylet. Mange fettsyrer er svært viktig for kroppens funksjoner og dermed for kroppens evne til restitusjon. I tillegg har periodisk fasting også vist at det kan oppregulere de anabolske hormonene. Tilskudd med vitamin A, B og D, selenium, kopper, sink og BCAA kan noen ganger være smart.

Bruk teknologi. Test ut apper som måler kroppens tilstand HRV, og søvnapper. Bruk disse for kalkulere kroppens tilstand, og dermed sette inn tiltak – hvis det trenges. Se tidligere innlegg om HRV og søvn.

Stress. Reduser stress nivået. Bruk yoga, meditasjon, mindfullness etc . Det finnes flere program på youtube og Spotify som hjelper til med dette. For eksempel denne 10 minutters Mindfullness Meditajon. Her er en spennende teknikk emotional freedom. Det kan hende du ikke skal gjøre dette i offentlighet, da det er litt finurlig.

Sosialiser deg. Den mentale helsen er viktig for hormonbalanse. Den påvirkes positivt med å være sammen med barn, kjæreste og gode venner. Hvis man da i tillegg er flink til å gi klemmer og kompliment gir dette ennå mer helsegevinst.

Pusteteknikk. Lær deg å puste riktig. Reset pustingen din. Her finnes det flere teknikker. Uansett vil det å bli bevist sin pusting redusere puls, redusere blodtrykk, og redusere stress hormonet kortisol. Her den enklest er Box Breathing: Pust inn gjennom nesen på 5 tellinger. Hold pusten på 5 tellinger. Pust ut på 5 tellinger. Hold Pusten på 5 tellinger. Gjenta til du har gjort syklusen 10 ganger.

Hold deg frisk og skadefri. Alle sykdommer og skader forstyrrer kroppens hormonregulering. Der skyldes at kroppenssystemer må prioriterer trusler (sykdom) og skader.