Født til å løpe med joggesko?

Mennesker er født til å bevege seg på to bein, dvs løpe eller gå. Men vi ble ikke ble født til løpe på brostein, asfalt eller betong. For å kompensere for hard underlag har man laget fottøy med fjærende material. Sko som demper støtet når foten treffer bakken.

Løpesko har utviklet seg mye de siste årene spesielt ift støtabsorpsjon. Men selv om teknologien i løpeskoen er adskillig mer avansert en tidligere har ikke antall løperelaterte belastnings skader blitt redusert de siste 40 årene. Noen forskere mener at sko med demping gjøre mer skade enn godt…

Når du løper fungerer føttene som fjærer, de absorberer sjokket som blir når foten treffer underlaget. Energien som absorberes i foten og leggen brukes til å avviklet steget – skyve fra. Skeptikerne til high tech løpesko, mener demping i skoen ødelegger denne naturlige prosessen (fjæring og fotavvikling). Teorien var at skoene får musklene i foten til å slappe av, og dermed mister man stem og stabilitet.  I et nytt studie sjekket man 16 løpere. De løpe på tredemølle. barfotet og skodd med joggesko. Mens de løp hadde de kraftmåler på tredemøllen og elektroder på beina. Elektroder som målte muskel aktivering.

Studiet fant at joggesko faktisk forstyrret foten evne til å opptre som en fjær. Men skyldes ikke at musklene slappet av. Joggesko fikk faktisk musklene i foten til å jobbe hardere. Sannsynligvis for å holde fotbuen stabil.

Så konklusjonen er: løpesko endrer fotfunksjonen, men da motsatt av det forskerne forventet.