Vondt eller verk i ryggen?

Omtrent alle vil oppleve smerter i korsrygg, enten med eller uten stråling til hofte og bein, en eller flere ganger iløpet av livet. Ryggsmerter er multi-faktorielt. Det betyr at den er mange årsaker til at vi får vondt i ryggen. Årsakene er ofte ulik fra person til person.

Ryggraden består av mange strukturer som kan skades eller blir irritert/ betent, og dermed gi smerte. Smertene kan være verkende, brennende, sviende og stikkende avhengig av hvordan strukturen er irritert eller skadet. Siden strukturene ligger svært nært hverandre, kan ulik struktur/vev signalisere lik smerte. Dvs at ulike skader i ryggen kan manifestere seg likt fra person til person. Dette er en av grunnene til at en person kan respondere til en type behandling men ikke en annen med samme ryggsmerte.

I Norge deler man ryggsmerter inn i:

  1. Uspesifikke korsryggsmerter (80-90%)
  2. Korsryggsmerter med nerverotaffeksjon, først og fremst isjias (10-15%)
  3. Mulig alvorlig underliggende sykdom eller nevrologisk akuttilfelle / cauda equina (under 5%).

Som nevnt er det flere strukturer som kan generer smerter, og som igjen kan påvirkes mekanisk. Uspesifikke ryggsmerter er kan derfor i de fleste tilfeller defineres som Mekaniske ryggsmerter. Det at de er mekaniske gjør at man i de fleste tilfeller kan avlaste og hjelpe på restitusjon med behandling og aktivitet. Akkurat som det motsatte – feil behandling og aktivitet kan forlenge problematikken. En god vurdering og undersøkelse vil hjelpe kunne hjelpe deg – raskere tilbake til normal funksjon.

Så er man usikker på hva og hvorfor man har vondt i korsryggen bør man ta kontakt med fagfolk for en vurdering. I tillegg er det en høy grad av tilbakefall det første året, hvilke også fordrer at man tar kontakt med fagfolk for preventive tiltak.

Trenger du hjelp er det bare å ta kontakt.

Ps Prof. S. McGill, påstår at uspesifisert ryggsmerter ikke finnes,  kun «end of competence syndrome » hos behandler…