Smerter i skulderen ?

Skuldersmerter er utbredt, rundt halvparten vil i løpet av sitt liv søke hjelp for akkurat dette. Det er mange årsaker til smerter i skulder. Hvis du er usikker på årsaken til skuldersmerter, eller hvis du ikke kjenner de behandlingsanbefalinger for din tilstandShoulder pain, bør du søke hjelp.

I likhet med andre smerteproblem er det viktig
å raskt få konstatert hva som er galt, jo raskere man får rett behandling, raskere vil smertene gi seg, og du er raskere tilbake i normal aktivitet. Men enda viktigere, jo raskere du får riktig behandling, jo mindre sannsynlig er det å få et tilbakevendende og kronisk problem.

Her er noen alvorlige tegn. Har du noen av disse på at du bør søke hjelp til undersøkelse og evt behandling:

 • Skuldersmerter vedvarer utover noen få dager.
 • Stadig tilbakevendende skulder smerter.
 • Manglende evne til å bære objekter eller bruke armen normalt.
 • Skade som forårsaker misdannelse av skulder leddet.
 • Skuldersmerte som primært opptrer under hvile og om natten. 
 • Manglende evne til å løfte armen.
 • Hevelse eller vesentlig blåmerker rundt skulderledd eller arm.
 • Tegn på en infeksjon, som feber , rødhet , varme eller hevelse
 • Nummenhet og kraft tap i armen
 • Skulder smerter som opptrer sammen med brystsmerter
 • Skulder smerter som opptrer sammen med magesmerter
 • Skulder smerter som opptrer sammen med nakke og/eller hode smerter

 

Hva er årsakene til skuldersmerter?

 • Smerte som stråler fra nakken og bryst/rygg. Når strukturene i nakken og bryst/rygg er smertefulle, kan dette bre seg ut i en eller begge skuldre.
 • Slimpose- / Senebetennelse. En av de vanligste årsakene til skuldersmerter er betennelse i slimposer eller sener, som igjen ofte gir et innklemmings syndrom. Dette skyldes ofte dysfunksjon i skulder, nakke og bryst/rygg.
 • Rift/Ruptur i sener/muskler. Det er ulike grader av rift/rupturer som kan forekomme i musklatur eller sener. Dersom det er gjennomgående ruptur er det ofte kirurgi som gjelder. Men i de aller fleste tilfellene handler det om behandling, og progressiv opptrening
 • Frozen skulder. Dette er en tilstand som fører til sterke smerter og svært begrenset bevegelse av skulderen. En tilstand som skal igjennom tre faser. Det er ikke så vanlig som folk tror, og blir ofte feildiagnostisert. Dette er en vanskelig tilstand å behandle, men det er mulig å hjelpe litt i alle fasene.
 • Kalsifiserende tendinitt. Dette er kalkavleiringer i en sene – oftest innenfor rotator cuff sener. Rundt kalken kan det i noen tilfeller blir betennelse. Behandling av Kalsifiserende tendinitt er avhengig av graden av symptomer.
 • Skulder Instabilitet. Instabilitet er løs eller slakk skulder. Instabilitet enten direkte traume / skade (forvridning), eller de kan utvikle seg over tid med gjentatte ende bevegelser. Noen ganger er det genetisk.
 • Leddbånd skader. Mest vanling er AC-ledd separasjon, strekk i skulder kravebenleddet.
 • Labrum skade. Det er flere mønstre i en avrivning i labrum (ledd leppen), og type behandling avhenger av den spesifikke skade.
 • Artritt Skulder. leddgikt er ikke så vanlig sol leddgikt i rygg, kne og hofte. Men når det er alvorlig kan det kreve en leddprotesekirurgi.
 • Biceps seneruptur. Den øvre del av biceps kan sprekke og føre til skuldersmerter.
 • Smerte som stråler fra indre organer. Smerten fra galleblæren kan bli følt over høyre skulder. Smerter fra bukspyttkjertelen kan merkes over venstre skulder. Lungesykdom kan også stråle til en av skuldrene, men da gjerne også bryst/rygg. Hjerteinfarkt eller angina kan gi strålesmerter i venstre skulder og arm.
 • Husk en kiropraktorer er trent i medisinsk diagnosesetting og en av prioriteringene i undersøkelsen er å utelukke mer alvorlige medisinske tilstander før behandlingen kan starte.

For mer informasjon om, og hvordan kiropraktikk kan hjelpe, ta kontakt med Bragklinikken Finnsnes. Eller du sende oss en PM på facebook, eller mail