Sliter du med lav forbrenning ?

Hvis du føler at du er et offer for lav forbrenning, er du neppe alene. De fleste tror at de er satt til verden med en bestemt forbrenning, som med årene bare blir dårligere og dårligere – og det er absolutt ingenting de kan gjøre for å forhindre det. Men hva folk flest ikke vet er det flere ting du kan gjøre for å få fart på stoffskiftet, selv om genene bestemmer noe og at du blir eldre. Først la oss klarere noen ting opp om hva det vi egentlig her snakker om – stoffskiftet. Hva er stoffskifte? Stoffskifte – metabolismen – refererer til hvor mye energi kroppen bruker, eller hvor mange kalorier du forbrenner på en dag. Det å øke stoffskiftet betyr at kroppen forbruker ekstra kalorier som drivstoff i løpet av dagen. For å få en viss idé om hva din nåværende forbrenning er kan du bruke en av nettkalkulatorene til å beregne din basal metabolske rate (BMR). BMR er mange kalorier du forbrenner i hvile, dvs. antall kalorier du kroppen forbruker i døgnet hvis du hviler hele døgnet. De er sjelden 100% nøyaktig, men de gir en pekepinn. BMR Kalkulator.  Deretter multipliserer du opp iht aktivitetsnivå – Harris Benedict Formula. Denne formelen tar høyde for aktivitetsnivået ditt, f.eks er du svært aktiv skal du multiplisere BMR med 1.9. Nå får man den reelle forbrenningen din. For meg ble det rett under 3000 kalorier.

  1. Drikk en halv liter iskaldt vann om morgenen Det først du bør få i deg om morgenen er minimum en halv liter iskaldt vann. Før du spiser eller drikker noe annet. Tyske forskere har funnet at dette kan øke forbrenningen med 24% i minst 90 minutter etterpå du har drukket vannet. Det kalde vannet vil også vekke deg og kroppen. Vannet vil hjelpe til å rehydrere deg fra natten og kvelden før.
  2. Dryss kanel på alt. En og en halv ts kanel om dagen kan hjelpe deg med blodsukker reguleringen. Noe som igjen bidrar til å kontrollere sult og vektøkning. Som en bonus kan kanel i seg selv hjelpe deg til å føle deg mett raskere når du spiser.
  3. Drikk grønn te hele dagen lang. Grønn te kan øke forbrenningen din med 4% over en 24 timers periode. Grønn te har også vist seg å undertrykke fettopptaket, samt hjelpe på blodsukker nivået, og redusere appetitten. Hvis du har problemer med å få de anbefalte 3-5 kopper om dagen, så lag iste og legg sitron eller kjør det i en soda streamer.
  4. Drikk sitronvann før måltidene. Å drikke sitronvann, spesielt før måltider kan senke blodsukkertopper med ca 10%. Det igjen minsker sannsynligheten for at kroppen lagrer karbohydrater som fett. I tillegg skal sitronvann hjelpe detoxing av leveren. Dette er en av grunnene til at undertegnede og mange med meg liker å drikke en gigantisk glass sitronvann om morgen. Bare sørg for at du bruker fersk presset sitroner.
  5. Dryss cayennepepper på alt. Cayennepepper inneholder capsaicin, et stoff som finnes i mange all chili. Capsaicin øker forbrenningen fra 15 til 20% i opptil to timer etter å ha spist det. En annen fordel med cayennepepper er at det kan hemme appetitten og cravings for fet, salt og søt mat. Så dryss cayenne på middag, legge til et par shakes til popcorn (nam!), Eller putt den i en smoothies. Feel the burn.
  6. Ha det kaldt. Utsette deg selv for kaldt kan høres ubehagelig, men det har ganske mange fordeler. Nøkkelen er å få det ubehagelig kaldt når muligheten byr. Det man gjør er å ta en kald dusj, et isbad, eller bader i et litt kaldt hav eller en innsjø. Det trenger ikke å være en lang seanse, men man anbefaler minimum en ganger 5 minutter pr dag.
  7. Bygg muskler. Noen eksperter anslår at for hvert ekstra halv kilo med muskel på kroppen din forbrenner 40-50 kalorier ekstra om dagen. Andre anslår at det bare utgjør 8 til 12 ekstra kalorier om dagen. Men sammenlignet med fett som bare konsumerer 2 kalorier om dagen, er muskler å foretrekke for energiomsetningen.
  8. Spis protein. Gjennom en prosess kalt thermogenesis, vil kroppen bruker ca 10% av sin kaloriinntaket til å fordøye protein Og ikke bare kan protein bidra til å øke forbrenningen, men bidra til å bevare musklevev. Pluss at protein bidrar til å holde deg mett lengre.
  9. Bytt din vanlige treningen for HIIT. Sammenlignet med standard lavintensitets trening vil HIIT gi en markert økning i etterforbrenningen. Den økte forbrenningen varer opp til 48 timer etter treningen er avsluttet. Rolig halvhard cardiotreninge øker forbrenningen under selve treningen, men faller raskt tilbake når treningen avsluttes.
  10. Spis sunt fett. Fett øker stoffskiftet. Sunt fett fra mat som avokado, kokos, nøtter, egg og fisk kan bidra til å stimulere de riktige hormonene for å sikre at stoffskiftet opprettholdes, selv når du kutter ned på kalori inntaket. For lite sunt fett vil forstyrre hormonbalansen og skape en risiko for binyretretthet, noe som kan føre til alle slags problemer bla vektøkning. Sunt fett gir deg langvarig energi, og en god metthetsfølelse.