Et supersunt glass rødvin

Rødvin er en type vin som er laget av mørk-fargete druetyper. Forenklet sagt kan man si at selve fargen sier litt om alderen på rødvin – fra intens fiolett som er typisk for unge viner, til mursteinsrød for modne viner og til neste brunlig for eldre rødviner. Rødvin lages av blå / lilla druer – vindruer.  Det finnes en myriade av ulike vindruer. Det gjør det til en utfordring å skulle lære om alle de ulike vindruene. Uansett; det som er spesielt interessant er at man har funnet ut at rødvin, kan i små til moderate mengder, være sunt.

Helsefremmende eller ikke, det er ingredienser i rødvin som i kombinasjon med kroppens respons til alkohol, som ikke er bra for verdens fineste maskineri:

Sulfitter

Skjermbilde 2016-05-17 kl. 22.46.18Sulfitter og svoveldioksid blir mye brukt i vinproduksjonen. De hemmer vekst av bakterier, men ikke mugg og gjær. Vin merket «100 % økologisk » eller » Organisk» er ikke tilsatt ekstra sulfitt. Reaksjoner på sulfitt blir i dag ikke betraktet som en «ekte allergi», men reaksjonene forekommer  hyppigst hos personer med astma og allergi…. Reaksjonen manifesterer  seg i pustevansker (astma anfall etc ) eller hudreaksjoner (rødekinner, utslett, etc). Hvis du er usikker på innholdet i vinen er det bare å tilsette noen dråper – Pure Wine.

Tanniner

Tørrhet og den bitre smaken i vinen skylde garvestoffer (tanniner). Tanniner kommer fra drueskallet, steinene, stilkene og eikefat. Tanniner hemmer ofte andre smaker, som f.eks. fylde  og fruktighet. Ved tilførsel av oksygen blir tanninene nøytralisert. Det skjer spesielt ved lengre lagring og ved dekantering. Ergo er det viktig å lufte yngre viner, gjerne flere timer før den skal drikkes, for å få ut tanniner. I tillegg har man funnet at proteiner kan nøytralisere garvestoffene – en saftig biff?

Histamin

Histamin, og andre aminer, finnes i en rekke gjærede produkter som for eksempel vin, alderen oster og sauerkraut. Rødvin har 20-200 % mer histaminer enn hvitvin. Forskerne mener at allergien reaksjonene skyldes mangel på enzymet diaminoksidase (DAO). DAO er en enzym magen som bryter ned histaminer. Lavt nivå av DAO skyldes genetikk eller en forstyrret tarmflora, samt at etanol (alkohol) reduserer effektiviteten DAO. Antihistamin tabletter (allergimedisin) kan man redusere reaksjonen på aminer, men det optimale er å tilføre kroppen DAO. I tillegg kan det være greit å unngå viner med høyt alkoholinnhold.

Prostaglandiner

Noen proteiner (ensymer) i vin forstyrrer prostaglandin produksjonen i kroppen. En ubalanse i prostaglandin nivået gjør det syk, slapp og uvell. Men drikker man vin med mye resveratrol vil det bremse effektene av disse ensymene. ResveratroI er forresten stoffet i rødvin som gjør det til en sunn drikke. For å hemme en negativ produksjon av prostaglandiner kan det lønne seg å få i seg mat med chilli, ingefær, gurkemeie, og/eller Omega 3.

Dehydrering

Dette er enkelt å unngå. For hvert glass med vin bør du drikke et glass vann. Det bør også være det siste du drikker på kvelden. Det kan også være lurt og også tilføre litt elektrolytter, som for eksempel å spise en banan.

Acetaldehyd

Dette er et mellomprodukt fra nedbrytningen av alkohol. Acetaldehyd er det som får deg til å se ”sliten” Skjermbilde 2016-05-17 kl. 22.48.54ut dagen derpå. Men det er vanskelig å forhindre. I teorien kan du forsøke tilskudd med men N-acetyl-cystein (NAC), vitamin C og B1 (Timanin). I de mest ekstreme naturmedisin miljøene anbefaler man 600mg av NAC, 1000mg Vitamin C, og 100 mg av Tiamin, en halv time før du drikker. Deretter hver time, så før du går til sengs.

Ja, du må bære en liten pose med piller, men hvem bryr seg, om du føler deg bra neste dag….

Glutamat / GABA
Det er ikke mye informasjon om dette på nettet. Kroppens produksjon av Glutamat bremser opp når du drikker. Når du stopper alkoholinntaket vil kroppen overkompensere og man markert økt produksjon av  Glutamat, og da dropper GABA. Dette gir også en følelse av nedstemt og syk, og noen kaller dette ”fyllanerver”. I det siste har det kommet studier på DHM (Dihydromyricetin) et flavonoid fra Urtemedisin. Det viste seg å bremse effekten alkohol har på Glutamat / GABA. Dette hindrer at GABA fra å krasje og Glutamat skyter i været.

Lavt blodsukker

Alkohol forstyrrer blodsukker reguleringen. Så spis et godt måltid før du tar deg et eller to glass vin- eller helst sammen med. Det at alkohol forstyrrer blodsukkeret er nok hovedårsaken til at flere må ha litt nattmat etter en tur på byen.

Mye å huske på …. Men klarer man å gjøre litt av tipsene så vil man kunne øke helsegevinst ytterlige. Det er merkelig at vin og sterkvin være de eneste matvarene som ikke er pålagt å ha en innholdsfortegnelse på lik linje med dagligvarer!