Allergimedisin og trening

Nå nærmer det seg vår og flere av oss vil få allergiutbrudd som følge av for eksempel pollen. Da er det nærliggende å spise allergi medisiner. Allergi medisiner, antihistaminer er en legemiddel som motvirker effekten av Histamin reseptorene. Dvs at medisinen konkurrerer mot kroppens egenproduksjon av Histamin. Det mest vanlige medikamentet er Zyrtech.

Blokkering av reseptorene reduserer allergi reaksjoner som f.eks, utslett, kløe, rennende nese og nysing, men det kan også ha en positiv innvirkning på mentale tilstander, som for eksempel depresjon.

Histamin er et viktig stoff som bidrar til en normal biokjemisk respons på fysisk trening. Dvs  at blokkering av histamin i teorien kan redusere effekten av trening.

 1. Anti-histaminer kan blokkere de gunstige effektene av trening på glukosemetabolismen. Det finns blant annet to studier som viser at bruk av antihistamin (H1-blokkere) svekker insulinfølsomhet / glukose metabolisme etter trening. Pellinge fant at bruk av histamin H1-og H 2-inhiberende medikamenter reduserer ikke bare reduserer opptak av glukose (sukker) i musklene, men reduserte også blodstrømmen til musklene  hyperemi.  Dette vil faktisk øke tiden for restitusjon.
 2. Antihistaminer blokkere reduserer den positive effekten på blodtrykket som trening har. Pickles hadde testet unge friske individer. De gjorde 4×4 minutters intervall trening, eller 30 min litt roligere kontinuerlig trening – både med eller uten inntak av antihistamin . Antihistaminer reduserte den hypotensive effekt av begge typer trening.
 3. Et studie fra 2016 testet effekten av histamin på endringer i mental energi og utmattelse etter trening.  Her fant man ay Antihistsmin blokkere gir en følelse av overskudd etter trening. Årsaken kan være at H1 reseptorer i hjernen har en rolle på anstrengelsesutløst reaksjoner, som f.eks overskudd.

En logisk konklusjon er mao at allergimendisin vil redusere effekten av trening.  Så tipset til allergikeren for å få mest mulig respons på treking er å bla redusere inntaket av mat med mye histaminer, og mat som gir økt produksjon av histaminer:

Histamin rik mat:

 • Gjærede alkoholholdige drikker, spesielt vin, champagne og øl
 • Fermentert mat: surkål, eddik, soyasaus , kefir, yoghurt, kombucha, etc
 • Matvarer med eddik: pickles, majones, oliven
 • Spekemat: bacon, salami, pepperoni, kjøttpålegg og pølser
 • Syrnet mat: rømme, surmelk, kulturmelk , surnet brød, etc
 • Tørket frukt: aprikos, svisker, dadler, fiken, rosiner
 • De fleste sitrusfrukter
 • Lagret ost inkludert geitost
 • Nøtter: valnøtter, cashewnøtter, og peanøtter
 • Grønnsaker: avokado, aubergine, spinat og tomater
 • Røkt fisk og enkelte arter av fisk: makrell, tunfisk, ansjos, sardiner

Histamin frigjørende matvarer:

Alkohol, bananer, sjokolade, kumelk, nøtter, papaya, ananas, skalldyr, jordbær, og tomater

 

I tillegg skal man være forsiktig med:

Energi drikker, Svart te, og Grønn te

 

Sist men ikke minst kan det være lurt i supplere med mat som kan virke litt på sammen måte som antihistaminer. Det er pr i dag ikke dokumentasjon på at disse virker negativt på trening, på samme måte som allergimedisiner

 

Her er en link til Pintrest som viser naturlige antihistaminer:

https://no.pinterest.com/pin/190558627960685518/visual-search/?x=0&y=0&w=564&h=639

 

Romero (2016) «Antihistamines affect exercise recovery, may or may not be a problem.»

Romero, Steven A., et al. (2016) «Evidence of a broad histamine footprint on the human exercise transcriptome.»

Loy, Bryan D., and Patrick J. O’Connor. (2016) «The effect of histamine on changes in mental energy and fatigue after a single bout of exercise.» Pellinger, Thomas K., et al. (2019) «Local histamine H1-and H2-receptor blockade reduces postexercise skeletal muscle interstitial glucose concentrations in humans.»

Pellinger, Thomas K., Breanna R. Dumke, and John R. Halliwill. (2013) «Effect of H1-and H2-histamine receptor blockade on postexercise insulin sensitivity.»

Pickles, Sam. (2015) The Effect of Intensity on Post-Exercise Hypotension: Is Post-Exercise Hypotension different following high intensity interval exercise when compared to continuous exercise and do antihistamines blunt the hypotensive response.