Kvalitets kaffe?

Kaffe er en av de mest vanlig drikkene som konsumeres i hele verden. Det drikkes over 400 milliard kopper med kaffe i året. Tallet er stigende. Det at så mange drikker kaffe har også medført at flere anerkjente institusjoner har begynt å studere (bi-) virkningen av kaffe. Akkurat som det er ulik smak er det også ulik kvalitet på kaffebønner. Stadig flere velger å kjøpe økologisk kaffe. Ikke så rart siden økologisk kaffe skal jo være sunnere enn vanlige kaffebønner  Økologisk kaffe er nemlig fri for kjemiske sprøytemidler.  Men det vil også si at kaffebønnene ikke blir beskyttelse mot biprodukter fra sopp. Det vil si mykotoksiner som T-2 toksiner, ochratoxins, vomitoxin og rubra. Stoffer som trekker denne velsmakende drikken ned på sunnhets skalaen. Så ikke heng deg opp i økologisk kaffe men følge disse tipsene så vil du kunne nyte din kopp uten at å stress helsa de for mye med mykotoksiner:Kaffe

  1. Ikke drikk koffeinfri kaffe. Koffein i kaffen beskytter kaffebønner fra vekst av mugg, og kan hindre overvekst av mykotoksiner.
  2. Velg Arabica bønner enn Robusta bønner. Robusta inneholder mer mykotoksiner.
  3. Tenk miljø der dine bønner er dyrket. Kaffebønnene som er dyrket i høyereliggende områder inneholder mindre mengder giftstoffer. Mye av kaffen fra Sentral-Amerika er produsert i ”høyden”.
  4. Hold deg unna blandinger. Selv om blandede kaffesorter kan smake godt, er det vanskelig å da skille ut hvor de ulike bønne varianter har kommet fra.
  5. Er du usikker på kvaliteten på kaffe bønnene så få kaffen steamet.  Steam kan nemlig  bryte ned en del av  giftstoffene. Så bestill en Americano.

Altså fem enkle tips: Ikke koffein fri, Arabica bønner, sentral america, unngå blandinger, Americano.

Kos deg med kaffen. Ja, hvis det er noen tvil så er mykotoksiner assosiert med mange ulike sykdommer, bla kreft.