Salt, karbo og fett vekker appetiten….

For høyt inntak av energi, fett eller karbohydrater, har ofte vært linket som grunn til overvekt. Det er nå påvist flere grunner til at vi kanskje spiser litt for mye når vi først spiser. Ser man bort fra sykdommer, er de mest annerkjente grunnene til overvekt at man spiser for mye (volum), og/eller spiser for energitett mat. Der er nå dokumenter to nye grunner til at energi inntaket blir for høyt.796155_c45f4195c3ef4c06b5cd4353060e23d0

1. Å spise karbohydrater blandet med fett. Mat med blandingsforholdet mellom fett og karbohydrat
eks.potetgull eller chips, gir tendens til å spise mer en om maten var satt sammen som anbefalt av Helsedirektoratet eller Lavkarbo profetene. Hos rotter ser man at belønning-/velværesentrene i hjerne aktiveres med mat som har karbohydrat og fett forhold tilsvarende potetgull / franske poteter. I tillegg blir rotter overspisere.

2. Ha for mye salt i maten. Om man har et tradisjonell norsk kosthold, eller om man har en lavkarbkosthold, så vil salt i maten gi en tendens til å spise mer. Selv personer som opplever raskt metthetsfølelse fra fett, vil spise mer en normalt hvis maten er saltet.
Nå var disse studiene gjort med tradisjonell bordsalt. Blir spennende å se om man finner det samme med Maldoon, urtesalt, havsalt og Himalaya salt. De tre siste saltene har en del andre mineral en det tradisjonelle bordsaltet. Men skyldes det økte inntaket av mat, natrium (i saltene), spiller det ingen rolle hvilket salt du bruker. Det har alle omtrent det samme nivået av.
Bolhuis, Dieuwerke P. et al. «Salt Promotes Passive Overconsumption of DietaryFat in Humans.» The Journal of Nutrition (2016)

Hoch, Tobias, et al. «Fat/carbohydrate ratio but not energy density determines snack food intake and activates brain reward areas.» Scientific reports 5(2015).