Endelig startet å bruke pulsklokken? Makspuls test?

Utgangspunktet for å trene med pulsklokke er (1) få det meste ut av treningen din, og (2) få det beste ut av konkurransene du deltar på. For de fleste er det punkt en som gjelder. Forbedre treningskvaliteten.

Som nevnt tidligere er det vanlig å beskrive treningsbelastning i prosenter av makspuls. Skal man løpe eller gå seg en tur dagen etter man f.eks. har trent hardt, bør pulsen ligge mellom 60% til 75%. Det vil si at hvis du har en makspuls på 200, så skal pulsen ligge mellom 120 og 150 slag pr minutt.

Til å begynne med kan man dele kondisjonstreningen med pulsklokken inn i 2 deler:

  1. Rolig – langtur fart- puls fra 60 til 75% av makspuls
  2. Hardt – Intervallfart – øke det maksimale oksygen opptaket – puls fra 87% til 93% av makspuls

Det som ligger under 60 % regnes som svært rolig og går under kategorien restitusjonstrening. Trening mellom 75% og 87% av makspuls tilhører supermosjonisten og eliteutøvere. De trener mye og må regulere treningen sin betydelig mer.   Trener man så tungt at pulsen kommer over 93% av maks, så er det så hardt at å regulerer intensiteten med pulsklokken blir meningsløst.Dersom du skal delta på løpe konkurranser, og er litt trent, kan du bruke pulsklokken til å unngå å ”sprekke”:

  • På en 5 kilometer klarer du fint å ha en puls på rundt 95% av makspulsen
  • På mila klarer du å gjennomføre med en puls på rundt 93% av makspulsen
  • På en halvmaraton klarer du rundt 86% av maskpuls
  • På en hel maraton skal du klarer rundt 83% av makspuls
  • Kliner du til med en Ironman 3.8km svømming, 180 km sykling og en hel maraton til slutt klarer du rett under 77% av makspuls
Makspuls test:
Sørg for å ha en frisk og opplagt kropp, samt at du er mentalt ”opp-psyket”.
Planlegg økten, og se for deg hvilke bakke du skal løpe intervallene på, eller hvordan du skal stille inn tredemøllen. Før du starer må du sørg for at pulsklokken er på og har begynt registreringen.
 796155_0ee45b949fdf4be0a42fc97a8d090ee8
Varm godt opp. Minst 20 minutter. Løp rolig. Legg inn 3×100 meter stigningsløp.Finn en bakken eller
still inn møllen, og gjør deg klar til dragene. Du skal løpe to drag på 3–4 minutter hver med 1–3 minutter pause mellom hver.

Første draget bør være hardt, men kontrollert.

Andre draget starter du kontrollert og avslutter med en spurt siste halvdelen der du får presset deg maksimalt.

Følg med pulsen på klokken straks du stopper. Få gjerne noen til å stå på toppen for pushe deg, samt at de kan se på klokken din mens du ligger utslitt på bakken etter draget. Pulsen kan nemlig stige litt etter du har stoppet.

Med mindre du er en ekstremt god syklist vil du ikke kunne gjøre makspulstesten på en sykkel. Du havner opp mot 10 slag under den reelle verdien.

Når du nå har funnet makspulsen kan du begynne å strukturer treningen litt, dvs du kan regulere treningen litt ift hva du ønsker, hva du trente dagen før, og hva du planlegger på trene i morgen etc