Søthunger etter jul

Etter jul sliter jeg, og sikkert flere, med et sterkt ”søtsug”. Det kan primært ha to årsaker. Det ene er høyt inntak av karbohydratrikmat som ymse julekaker, desserter, sjokolader, marispan, kremkaker etc. Den andre grunnen kan være et litt for høyt inntak av alkoholholdige drikker i juletiden. Uansett søthungeren bør det tunes ned igjen. Det kan gjøres enkelt i løpet av noen få uker. I mitt tilfelle blir det fire.  Kutt i karborik- og søtmat, spise mer proteiner, BCAA og kromtilskudd, drikke egen komponert farris, drikke mer grønn te, bruke mer kanel og ingefær, trene korte økter, hvit måned, nyte maten mer, og sove godt!
Viktigste blir å begrense inntaket av mat med tilsatt sukker, og mat tilsatt mye søtningsstoff. Mao styre 796155_7790e4a048da4d498089a3d2fc2aef56unna lyst brød, godteri, iskrem, kjekser, kaker, sjokolade og lignende. Det gjelder også å kutte ned produkter med mye fruktsukker, som f.eks.  moden bananer, og pærer,  samt eple- og druejuice. Desto mer du klarer å kutte ut jo bedre. Husk at en del syltetøy er proppfull av søtningstoffer og sukker, så begrens litt på dette også, Ikke fjern karbohydratene helt fra maten. Fokusere mer på mat med langsomme karbohydrater fra fiberrike matvarer (grove kornprodukter, grønnsaker, nøtter, frø). Er man usikker er det bare å lese varedeklarasjonen, der står ofte hvor mye karbohydrater det er pr hundre gram, og hvor mye av dette er fiber. Hvis det er lite fiber styre unna matvarene som har over 20 g karbohydrater pr 100 g.
Mer fokus på proteinrik mat! Reint hvit og rødt kjøtt, samt fisk. Proteiner er bygget opp av aminosyrer og det er spesielt det essensiell aminosyrene du ønsker tilført. Proteiner gir metthetsfølelse samt en lavere insulinsutskillelse og et mer stabilt blodsukker.  Noen ganger kan det faktisk være lurt å ta et tilskudd av dette for å sikre tilgangen proteiner (aminosyrer). Vanligste tilskuddet  er det som i dag markedsføres som BCAA – Branched chained aminoacids.
Spis næringstett mat som sikrer bla tilførsel av mineraler, bla krom til kroppen. Fullkorn, skalldyr og rent kjøtt regnes som mineral rik mat. For krommet sin del er det nok å anbefale et tilskudd med krom i ukene du skal presse ned søtsuget. En lite biohack for mineraler er sodastream vann med himalayasalt. Neste som en farris. Lag en halv liter sodastream vann med en tredels t-skje Himalayasalt. Dette gir masse mineraler og en god metthetsfølelse.
Biohack med krydder. Bruk mer krydder eller urter som hjelper på metthetsfølelse og et stabilt blodsukker. Først og fremst kardemomme og kanel. Disse kan lett blandes i smoothies, yoghurt og havregrøt. Husk å bruke ekte kanel, dvs Ceylon Kanel. Det er kun den som har en dokumentert effekt på blodsukker.  I tillegg er det fordelaktig å bruke muskat og bukkehornskløver i varmretter  (lunsj/middag). Et siste krydder som kan hjelpe for sukker regulering er ingefær. Lett å bruke i te, smoothiene, eller varmerett, men husk å bruke fersk ingefær.
Teknisk kan man dra ut måltidet med å tygge godt og spise langsomt. Dette gir kroppen tid til å produsere metthetshormoner. Næringsstoffene rekker å stimulere metthetssenteret i hjernen, før du har spist for mye, og du kjenner deg behagelig forsynt. Det igjen vil redusere behovet for noe søtt. I tillegg vil du ta opp mer næringsstoffer som følge av at du tygger maten bedre. Bedre opptak av næring gir et mindre behov for noe søtt, eller litt dessert etter varmretter.
Sørg for god søvnrutine. Underskudd av søvn forstyrrer restitusjon av kroppen, samt hormonreguleringen. Det vil si at hjernen vil da jevnlig i løpet av dagen få behov for rask energi, for å kvikke seg opp (serotonin), og da er det sukker som leverer varene raskest, ergo man blir sugen på noe søtt.
Prøv å drikk mer usøtet grønn- eller urtete mellom hovedmåltidene,  istede for kaffe. Urtete vil være te som har kanel,  kardemomme, ingefær, og fenikkel. Det vil dempe søtsuget. Drikk gjerne en til to kopper kaffe i løpet av dagen. Men holde deg til ferske bønner eller ferskmalte bønner. Unngå å spise søtt med kaffen.
I denne perioden må man unngå de lange og harde utmattende treningsøktene. Økter hvor du tømmer kroppen og muskler fullstendig for glykogen. Hold deg til kort økter. De kan gjerne være intense, men ikke la de overstig en time. Tømmer du glykogen lagrene i kroppen blir du svært sulten i lang tid etterpå, dvs du får behov for hyppig påfylling av energi, altså noe søtt – søtsug.
Enkelt … Allerede etter et par uker kommer søtsuget til å være betydelig redusert….