Trene når du er forkjølt?

I utgangspunktet nei. Men er symptomene fra hals og opp kan man vurdere det. Vi snakker om symptomer som litt snørrete, sår hals og lett hoste, samt ingen feber. Blir symptomen bedre mens man varmer opp kan du fortsette trening. Noen ganger kan faktisk trening løse opp en forkjølelse. Styrketreningen skal være godt under maks. Lette vekter og få repetisjoner. Under kondisjonstrening skal hjerterytmen ikke overstige 180 minus din alder. Dvs langt under nivået hvor du bryter ned muskelfibrer og terskelen hvor hjerte må anstrenge seg.
Siden uansett grad av forkjølelse medfører forhøyet nivå av stresshormoner, kan det være gunstig å trene yoga, tai-chi, eller qi-gong. Meditasjon vil nok også ha en positiv respons. Disse treningsformene har en dokumentert effekt på stresshormonene, dvs nivet av stress senker seg.
Har man en forkjølelse, eller influensa, med feber er trening uaktuelt. Immunforsvaret er da under systemisk stress, og har ingen mulighet for å gi en god og normal responstid på restitusjon. Energilagrene er redusert pga sykdommen, slik at man risikerer raskt en anaerob treningsbelastning/stress som krever lengre restitusjon, samt stresser imunforsvaret. Trening vil derfor både forlege og forverre et sykdomsforløpet. Har man feber så får man ha fokus på hvile, søvn, og mat.
Senere kommer det ett innlegg om hvordan man kan biohacke en forkjølelse / influensa.