Vitamin D mangel ….

Hvorfor er det blitt så oppmerksom rundt Vitamin D de siste årene? Med søkeordene « Vitamin D mangel» på nettet får man over halv million treff.  Halvparten av treffene er publisert de siste to årene. Er vitamin D blitt ett populistiske vitamin? Enkelt artikler sier at opp mot en tredel av befolkninga i Norge kan ha for for lavt vitamin D i blodet. Skremmende, men betyr det at man på generell basis skal begynne å ta tilskudd av vitaminet?

Vitamin D er et fettløselig vitamin (lagres i fettet) som er sentralt for kroppens evne til å ta opp kalsium fra tarmen. Kalsium er viktig for blandt annet skjelettet og  nervefunksjon.
Vit D har også en viktig funksjon ifh til immunforsvaret vårt, samt at det er pro-hormon – forstadiet til kroppens produksjon av andre hormon. Vit D kan kroppen lage selv. Kroppen kan lage opp mot 90 % av dagsbehovet. Det skjer ved at UV stråler fra sola treffer huden og omgjør et kolesterol molekyl til vitamin D. Resten av D-vitaminene må du nok få igjennom maten. Generelt kan man si at mat med mettet fett har ofte en del Vitamin D, f.eks Meierismør.

Dersom du har et lavt vitamin D nivå i kroppen, vil du kunne få symptomer som nedstemthet, tretthet på dagtid, lei, irritabel, redusert muskelstyrke, redusert utholdenhet, og noen ganger økt blodtrykk. Det er mange tilstander som kan gi disse litt generelle symptomene, så du bør ta en blodprøve for du starter egenmedisinering av Vitamin D.

Hva er så grunnen til flere og flere har D vitamin mangel?
Vi er for lite utendørs. Dagens befolkning har for mye innestyrt aktivitet. Lengre skolegang/studie. Mer jobber som er innendørs. Mer fritidsaktiviteter og idretter som er lagt innendørs.

Kostholdsvanene er forandret. Vi spiser regelrett for lite Vitamin E og kolesterol. Kolesterol er byggesteinen til Vitamin D. Vi snakker om mat som har mettet fett.

I det siste har også galle blitt et tema. For lite galle i tarmene reduserer opptaket av Vitamin D. Flere og flere får fjernet sin galleblære, ergo også en reduksjon i sekresjon til tarmene når det trenges til en optimal fordøyelse.

Siste momentet er stress. Produksjon av stresshormoner er avhengig av kolesterol molekylet som utgjør en del av vit D. Disse stresshormonene hemmer opptakt og evnen til å produsere vitamin D. Stress er noe som virkelig har økt i det vestlige samfunnet de siste ti årene. Enkelt ressurspersoner mener faktisk at stress og mangelfullt kosthold er hovedårsakene til økende tendens til mangel på vit D.

Hva om man har vit D mangel?
Skulle det vise seg at man har for lavt nivå av vitamin D det så det nytter ikke bare å ta Vitamin D. Man må også sørge for tilstrekkelig med vitamin K2. Noen mener det faktisk kan være farlig å bare ta Vit D uten å supplere med Vitamin K2. Vitamin D øker opptaket av kalsium fra tarmene, men for å få det transportert fra blodet og lagret i beinsubstansen kreves Vitamin K2. Nå er det slik at kroppen kan selv produsere K2, men det forutsetter en godt fungerende bakterie flora i tarmene. K2 vitaminet finner man i en del oster (gauda, brie og edamer), og fermentert mat.

Et annet aspekt er omega 3 og omega 6. Tidligere kjent som vitamin F. Disse er viktig for å i vareta funksjonen til, og produksjonen av Vitamin D. De ivaretar hudcellene. For lite av Vitamin F kombinert med Vitamin D gir en del hud reaksjoner. Som for eksempel tørr hud, eksem, og at små sår gror sakte. I tillegg er det assosiert med utbrudd av latent virus (herpes simplex  munnsår), tørre øyne, og tørt hår. Tilskudd av omega 3 og omega 6 bør man ta fast i og med at kroppen ikke kan produsere dette selv.

Det siste som bør vurderes er magnesium. I alle kroppslige prosessene vitamin D har en funksjon i, må det også være tilgang på magnesium. I USA har man nå funnet ut at over 50 % av befolkning får i seg mindre enn halvparten av anbefalt dagsdose med Magnesium. Uten magnesium fungerer ikke vitamin D. Så det er viktig å sørge for at du har tilstrekkelig med inntak av magnesium hvis du spiser D-Vitamin. Magnesium finner du i for eksempel mandler, pinjekjerner, peanøtter, brun ris, og brune bønner. Det kommer et eget innlegg på Magnesium og vitamin F  senere.

Om du usikker på om du har for lite D-Vitamin, så er det bare få det sjekket med en enkel blodprøve. Siden Vitamin D er fettløslig, er det ikke like lett for kroppen å skille ut som et vannløselig vitamin. Ergo større fare for forgiftning med overdosering. De anbefalte dagsdosene er mer en hva du får i en porsjon laks. Så det holder ikke bare med å spise fisk daglig.  Voksne trenger 20 mikrogram daglig, dvs minst en spiseskje tran daglig. Viser det seg at du har så lavt nivå av vit D at du må ta tilskudd, må du ikke glemme de utemettede fettsyrene Omega 3 og 6, samt mineralet magnesium. Fettsyren kan du hente fra tran, men magnesium må du finne i andre matvarer. Har ikke nevnt kalsium, men det skyldes at det finnes i ganske mye av i det norske kostholdet, spesielt via melkeprodukter.

Vitamin D altså!