Fettprosent, og fettmåling

November 8, 2015
Fettprosent kan si noen om hvor sunn kropp du har. Det er primært fem måter å beregne fettprosent:

fat_mesure

  1. Klypemålinger – dvs man måler tykkelse på skinn folder ulike steder på kroppen for så å gjøre beregninger. Denne metoden er nøyatig forutsatt at det er profesjonelle folk som gjør målingenen
  2. Bioelectrisk impedans analyse dvs de nye elektriske badevektene. De er svært lett å anvende, men man har utfordring med nøyaktigheten
  3. Antrometriske målinger. Her måler man omkrets på ulike steder. Som regel ofte, mage, nakke og høyde
  4. Hydrostatisk veing. Her måles vekten med at man senkes ned i vann. Denne metoden regnes som gullstandard, men svært tidkrevende og kostbar
  5. DEXA Skanning. En svært kostbar metode men iferd med å bli den nye gullstandarden.
mobile_appHar testet ut Soehnle sin digitale badevekt. Den er webbasert og gir data som fettprosent, muskelmasseprosent, og vannprosent. Dataene lagres på en egen konto. Testet ut online kalkulatoren fra nettet. Resultatet ble 15.9, dvs at det stemmer relativt godt overens. De er to enkle og enkle metoder for å beregne fettprosenten. Men som tidlgere nevnt begge metodene sliter de begge med nøyaktigheten

For lav og for høy fettprosen er skadelig. Menn som har mindre en 5% fett begynner å miste testosteron produksjonen. Det gir seg utslag i redusert libido og manglende overskudd. Mannlige kroppsbyggere kan komme helt ned i 3 prosent. Mannlige utholdenhetsutøvere ligger i området 7 til 15. Menn over 25% regnes som overvektige. Muffin magen kommer på rundt 25% fett.

Kvinner under 12% vil rammes av en redusert østrogen produksjonen. Det gir seg utslag menstruelle forandringer (amenorrhea). Siden østrogen er viktig for beintetthet har undervektige damer en tendens til å utvikle stressfraktuer. I tillegg vil undervektige kvinner få stoffskifte problemer, som ofte starter med intolleranse for kulde. Kvinner må over 30% fett før de er de inne i overvektskategorien. Grunnen til at kvinner skal og bør ha høyere fettprosent er at dee har mer essensielt fett. De trenger mer fett til reproduksjon, f,.eks fett i brystveve .

Et sunt fettnivå for menn er definert til å være mellom 10 og 20 %, mens kvinners være range er fra 15 til 30%. Legger ved en link til bilder som hviser hvordan kroppsfassongen er på de ulike fettprosentene. Se bilde fra Builtlean. Her ser der ulikeheter mellom menn og kvinner med samme fettprosent.

body_fat